Informatie

Het aanschaffen van een zwembad

menu

Hoe begin je

Jarenlang ben ik op zoek geweest naar een leuke, betaalbare oplossing voor een eigen zwembad in mijn tuin. Steeds opnieuw kwam ik uit bij vrij dure polyester zwembaden, keramische baden of gemetselde liner zwembaden die uiteindelijk te duur bleken te zijn.

Maar nu, jaren later, heb ik zelf de oplossing voor een betaalbare manier om een leuk polyester zwembad te plaatsen in uw tuin . Uiteraard kunt u het zo duur maken als dat u zelf wenst, maar met een flinke portie eigen inzet komen we samen tot elk gewenst eindresultaat.


Het zijn polyester/fiberglas zwembaden uit een geheel met een geïntrigeerde romeinse trap. Wanddikte bedraagt circa 6 mm. Is voorzien van een ISO NPG gelcoating die ervoor zorgt dat het bad UV bestendig is tegen UV stralen voor verschillende jaren .

De kleur van de baden is licht blauw en evt. tegen meerprijs ook verkrijgbaar in andere kleuren.

De baden zijn leverbaar tot op de stoep van uw huis en alle extra plaatsingen zijn eventueel bespreekbaar.

De zwembaden zijn geheel casco bij levering , er zijn geen voorzieningen getroffen voor inlaatsnoozers, uitlaatskimmers , een bodemput en verlichting, maar deze worden door ons montageteam volledig ingebouwd .

Alle benodigheden voor onderhoud pomp en filterinstallatie , leidingwerk en eventuele verlichting , verwarming en afdekking zijn ook leverbaar door ons .


Unsplashed background img 2

Het echte werk

Eerst gaat u bepalen waar u het zwembad wilt plaatsen, houd hierbij rekening met zonlicht, buren, eventueel geluidsoverlast en opspattend water bij spelende kinderen.

En heel belangrijk het formaat van het aan te schaffen zwembad.

Vergeet niet bij uw gemeente te informeren naar de benodigde toestemming om het zwembad te mogen installeren. Voor Belgie is geen vergunning vereist voor zwembaden tot 30 m2.

Wanneer dit alles in orde is en u hebt de juiste plaats bepaald, markeer deze dan door het plaatsen van paaltjes en afzetkoord.

Vervolgens begint u de graafwerkzaamheden en graaft het gat ter grootte van het bestelde zwembad met een 20-40 cm speling aan alle zijdes.

Houd hierbij rekening met de kosten voor het huren van een graafmachine en het afvoeren van de overtollige grond. Kostenprognose voor graafwerkzaamheden en grondafvoer op aanvraag. (evt. bij een lokale grondwerker)Wanneer het gat gegraven en de grond afgevoerd is, dan kan de vlakke, waterpas vloer worden geplaatst dmv, stabilisatie ( 4 delen zand en 1 deel cement) Van ca 8 tot 10 cm dik. Zeker zorgen dat deze vlak en waterpas ligt.

Voor het plaatsen van het zwembad leggen wij een polystyreen plaat van 3 cm dikte. Deze zorgt voor een aangenaam gevoel wanneer men door Het zwembad loopt.

Als het bad in de put geplaatst is, dan worden de nodige leidingen aangekoppeld en de technische installatie gemonteerd en kan het bad gedeeltelijk gevuld worden met leidingwater.

En vervolgens kan de ruimte rondom het bad opgevuld worden met een mix van zand en cement (stabilisé) en laten we geleidelijk het Waterniveau in het zwembad meestijgen zodat het geheel een mooie vaste vorm krijgt en het bad niet mee kan vervormen na het uitharden Van de stabilisé.

Unsplashed background img 2

Technische Installatie

De technische installatie is het gedeelte dat ervoor zorgt dat het water rondgepompt en gefilterd wordt. Ook valt hier eventueel de verlichting in het zwembad en de warmwatervoorziening onder.

We gaan even uit van een eenvoudige standaard installatie die uit te breiden is naar ieders persoonlijke wens. Dan heb je nodig:

 • Pomp filterinstallatie
 • Inlaatsnoozers
 • Uitlaatskimmer
 • Bodemput
 • Verlichting
 • Leidingwerk 50 mm
 • Kogelkranen
 • Terugslagklep
 • Bypass t.b.v. warmtepomp

 • Het water wordt aangezogen door de skimmer en de bodemput en stroomt via de pomp en de filter door de inlaatsnoozers het zwembad weer in.

  Door middel van de kogelkranen is het mogelijk om de bodemput en de skimmer afzonderlijk af te sluiten om op de leiding in de skimmer een bodemzuiger aan te sluiten. Hiervoor dienen we de bodemput te sluiten om de volledige zuigkracht op de skimmer te krijgen.

  De terugslagklep zorgt voor het constante waterpeil in de leidingen zodat de pomp telkens na uitschakelen weer snel opgestart kan worden.

  De verlichting is een onderwater-spot die werkt op een transformator en kan ingebouwd worden in de zijwand van uw zwembad. Deze zal door zijn lage voltage(12v) en extra beveiligde waterdichte omhulzing geen enkel gevaar vormen.

  Tip! Zorg ervoor dat er een technische tekening van het leidingwerk gemaakt wordt en bewaar deze altijd bij de filterinstallatie, dit om eventuele problemen snel op te kunnen lossen.


  Onderhoud

  We laten het bad vollopen met fris water, als het vol is controleren we met behulp van een controlesetje de PH waarde van het water. Dit is de zuurtegraad en deze moet zijn tussen de 7.0 en 7.6

  Bij een te hoge PH waarde gebruik PH – bij een te lage ph waarde gebruik PH + , let in beide gevallen op de juiste dosering los het poeder op in een gieter met water of los het poeder op in de skimmer met lopende filterpomp maar strooi het poeder nooit rechtstreeks in het bad . Daarna controleren we het chloorgehalte, dit dient als ontsmettingsmiddel tegen bacteriën en om algen te bestrijden.

  Deze waarde lezen we af met het controlesetje. Gebruik zeker niet meer chloor dan nodig is. Ook hier de evt. chloorpoeder eerst oplossen in water/skimmer en dan pas toedienen. Gebruik geen vloeibare chloor direct in de polyester baden, dit kan een reactie veroorzaken op de aangebrachte gel coating waardoor er kleurverschillen op kunnen treden . Gebruik langwerkende chloortabletten in uw skimmer mandje om het chloorgehalte op peil te houden, deze na circa 10-14 dagen bijvullen.

  Zware vervuiling verwijderen we regelmatig met ons schepnet en waterzuiger. Fijne vervuiling van uw zwembadwaterkun je moeilijk wegfilteren en zal door de zandfilter heen gaan en weer terug in water terecht komen . Deze vervuiling kunnen we met een vlokmiddel bestrijden dit zorgt ervoor dat de kleine deeltjes aan elkaar gaan kleven en zo wel door de zandfilter gefilterd worden. Indien nodig vlokmiddel toedienen aan de ingang van de skimmer terwijl we het water een uurtje laten circuleren, vervolgens kunnen we circa 5-6 uur filteren om de vlokken eruit te filteren.

  Groen water kan bestreden worden door eerst uw PH gehalte op peil te brengen en vervolgens een chloorschok te geven . Dit is het toedienen van een grote dosis Chloorpoeder ca 10 gr per m3 constant blijven filteren en regelmatig uw filter terugspoelen Vervolgens gaan we vlokmiddel toedienen om de dode algen eruit te kunnen filteren . Zonodig herhalen maar altijd en regelmatig uw PH en chloorpeil controleren dit is van groot belang voor zuiver en fris zwemwater.

  Filterinstallatie

  Bij gewoon gebruik van het zwembad staan de kranen naar de bodemput en skimmer beide open. Indien de druk op de manometer van het zwembad oploopt, of er komen bellen uit de inlaatkoppen, dient u de filterinstallatie te gaan spoelen.


  Stappenplan spoelen filterinstallatie:
  1. Zet de stroom van de pomp uit. Zorg er voor dat er een slang aan de waste van het vat gemonteerd is. Het kan ook zijn dat Filterinstallatie er een vaste verbinding naar het riool is gemaakt. Dan hoeft u geen slang aan te sluiten.
  2. Draai de kraan op stand 2 “spoelen” Zet de stroom aan. Het glaasje wordt troebel. Het filter spoelt het vuil uit het zand naar het riool. Laat de pomp 3 minuten draaien, of tot het glaasje helder wordt.
  3. Zet de stroom van de pomp uit.
  4. Zet de kraan op stand 3 “naspoelen” Zet de stroom aan. De pomp spoelt de kraan en leidingen schoon. Doe dit ongeveer 20 seconden.
  5. Zet de stroom van de pomp uit.
  6. Zet de kraan op stand 1 “filteren” Zet de stroom aan. Het systeem is gespoeld en de meter op het vat staat weer tussen de 0,5 en 1 bar. U kunt de slang verwijderen en het systeem weer in gebruik nemen.
  Tevens dient u regelmatig het grofvuilfilter schoon te maken. Deze bevindt zich onder het kijkglas van de pomp. Na het schoonmaken het filter terugplaatsen en de filterruimte vullen met een gieter voordat u de pomp weer dichtmaakt en opstart.

  Indien het waterreservoir van de pomp telkens na het stoppen leegloopt, dan kan de terugslagklep verstopt zitten. Deze kan doormiddel van twee schroefkoppen tussen de leiding uitgenomen worden. Let er op dat alle onderdelen weer terug op zijn plaats komen te zitten. Let ook op de stroomrichting, aangegeven met een pijl op de terugslagklep. De pijl dient altijd richting de pomp te staan!